-
Zaman Yönetimi
Zaman değerlidir ve onu doğru bir şekilde kullanmak biz ölümlüler için önemlidir. Eğer araştırma yaptıysanız bu konuda birçok farklı teknik olduğunu göreceksiniz. Bu tekniklerin doğrusu ya da yanlışı yoktur. Çünkü hepimiz farklıyız, farklı yaşantılara sahibiz ve belli bir standarta indirgenemeyiz. En doğrusu farklı teknikleri deneyip kendinize en uygun olanı seçmenizdir. Bu yazıda da kendi uyguladığım…
-
FR 004 – Olmak Fiili – Le Verbe Être
Le Verbe Être JesuisTuesIl/ElleestOnestNoussommesVousêtesIls/Ellessont Le Verbe Être : les nationalités
-
FR 003 – Günler, Aylar ve Mevsimler
Haftanın Günleri – Les Jours De La Semaine Aylar – Les Mois de L’Année Mevsimler – Les Quatres Saisons
-
ENG 005 – Present Continuous Tense
Şimdiki zamanı ifade eder. Kural Özneam/is/arefiil + ingÖzneam/is/are + notfiil + ingam/is/areÖznefiil + ing -ing Alma Kuralları Anlamları Stative Verbs Duygu, durum, düşünce bildiren fiillerdir ve -ing alamazlar. like, know, belong, want, love, fit, realise, mean, suppose, depend, believe, need, prefer, …
-
CPP 033 – Function Call Stack
Bu konu hakkında diyecek çok bi şey yok aslında. Sadece mantıksal olarak kavramanız yeterli. Her fonksiyon çağrısında gerekli olan veriler belleğe kaydedilir. Bunlar üst üste gelerek bir yığın (stack) oluşturur. Fonksiyonlar geri dönerken bu stacktaki bilgileri kullanarak kaldığı yerden işlemine devam eder. Anlamamız gereken temel şey
-
CPP 032 – Function Overloading
Farklı değişkenler alan temelde aynı işi yapan aynı isimli fonksiyonlar. Örneğin: Eskiden bu olmadığı için mantıksal olarak aynı işi yapan farklı isimlerde fonksiyonları görmek mümkündü. Artık böyle bir şeye gerek kalmadı. Bir takım bilinmesi gereken hususlar var:
-
CPP 031 – Go To
goto diye bir keywordümüz var. Bunu normalde görmezsiniz, genel olarak kullanılmaz ve kullanılması durumunda kodu karman çorman hale getirdiği için sakıncalıdır. (bkz. https://homepages.cwi.nl/~storm/teaching/reader/Dijkstra68.pdf) Nasıl çalışıyor? çok fazla iç içe döngü varsa birden hepsinden çıkmak için kullanabiliriz: https://learn.microsoft.com/tr-tr/cpp/cpp/goto-statement-cpp?view=msvc-170
-
CPP 030 – Struct
Birden fazla değişkenin kompakt bir hale getirilmesi için kullanıdığımız yapı. Örneğin lisede öğrenmiş olduğumuz vektörler konusunu hatırlayalım. B Lisede öğrenmiş olduğumuz vektörler konusunu hatırlayalım. Uzayda büyüklüğü ve yönü olan geometrik bir objedir. 3 boyutlu uzayda bir vektörün x, y, z olmak üzere üç adet komponenti vardır. Şimdi biz bu üç komponenti nasıl tutabiliriz? Peki birden…
-
CPP 029 – Do While
Bazı durumlarda bir kod yazılır, sonra while döngüsü yazılıp aynı kod bir de while döngüsünün içine yazılır Bu saçmalığı engellemek için do-while döngüsü var Peki nasıl çalışıyor? Yani bildiğimiz Laz usulü while döngüsü. https://www.programiz.com/cpp-programming/do-while-loop
-
CPP 028 – Pointers
Ne hikmetse çok zor olduğu düşünülen aslında zor olmayan sadece arada bir karıştılmaya müsait adres tutan değişkenlere pointer diyoruz. Point etmek aşağı yukarı işaret etmek anlamına geliyor. Bildiğin işaret parmağıyla işaret etmek olara düşünebilirsiniz. Arrayleri de işin içine katabiliriz burada fonksiyona array’in adresini atıyoruz. Array’i [] olmadan yazdırırsak direk bize başlangıç adresini yani ilk elemanının…
-
CPP 027 – Bubble Sort
Bu dersimizde bir sıralama algoritması olan bubble sort algoritmasını kodlayacağız. Bu algoritma en basit sıralama algoritmalarından biri. Arrayin başından başlayarak karşılaştırıyor. Eğer 2. eleman 1. elemandan küçükse birbirinin yerlerini değiştiriyor (swap). Değilse direk sonraki elemanlara bakıyor. Bu şekilde ikili ikili giderek array’in sonuna kadar gidiyor. Array sıralı bir hale gelene kadar bu devam ediyor. Sıralı…
-
CPP 026 – Prefix Postfix ++ —
Daha önce CPP 004 – Mod & Increment dersinde increment durumundan bahsetmiştik ama ufak bir nüansı atlamıştık. Şimdi o nüansa gelelim. ++ ve — değişkenin başına veya sonuna geldiğinde farklı şekillerde çalışıyor. Aslında yaptığı işlem aynı ama ufak bir fark var. Postfix Öncelikle değişken kullanılır. Sonra artırma işlemi yapılır: a değişkenimizin değeri 5. a++ yapıldığında…
-
Review | MX Master 3
Worst Logitech product I have ever use. Even cheap Chinese mouse are better than that. As a designer I need a good mouse. So I bought that mouse. I expect a two things It is good but not durable. After two years it is completely broken:
-
CPP 025 – Range Based For Loop
For loop’unun daha sadeleştirilmiş hali. std::vector gibi container’ların tüm elemanları üzerinden tek tek geçer. Daha anlaşılır bir örnek: Genelde auto keyword’ü ile kullanıyoruz. Bu keyword değişkenin tipinin otamatik olarak kullanılmasına sağlıyor. Çıktı almak için çok güzel olsa da bu şekliyde vector’deki elemanları değiştiremeyiz. Çünkü aslında ekrana basılanlar, vector’deki elemanların birer kopyası. Peki bu durumda ne…
-
CPP 024 – References
En basit şekilde tanımlamak gerekirse başka bir değişkenin işaret eden değişken. Yani başka bir diyişle bir değişkeni başka bir adla kullanmak gibi bir şey. Buna benzer bir tane daha yapımız var ona pointer diyoruz. Şuanlık konumuz o değli. Neden biz böyle bir şey yaptık? a değişkenini direk aynı şekilde kullanamaz mıydık? Bu örnek için evet…
-
Meow CAD 001 – Logarithmic Zoom
There are two possible way for zooming an object: Decrease The Camera Angle If you use digital cameras before probably you see 50mm 18-35mm … or similar text on lenses. This number shows the focal length of the lens. The focal length and camera angle is opposite to each other. In other words 50 mm…