-
CPP 011 – Harvard & Von Neumann Mimarisi
İlk derslerimizde verinin ve program kodunun bellekte tutulduğunu söylemiştik. Bunun için iki farklı yaklaşım var. Genel kültür olarak bilmekte fayda var.
-
CPP 010 – if else else if ?
Daha önceki derslerimizde if ve else ifadelerini bol miktarda kullanmıştık. Bu ifadeler ne yapıyordu? Programın akışını değiştirerek farklı kodlara yönelmesini sağlıyordu. Peki else eklersek programımız nasıl bir davranış gösterir if ve else ye ek olarak else if ‘imiz var. Ne işe yarıyor bu else if ? Bir örnekle anatalım: Karne notlarını harf notlarına çeviren bir…
-
DS 003 – Array ADT
Default array’lerin bize sunduğu kullanışlılık gayet sınırlıdır. Bu sebeple default array’i kullanarak bize daha fazla seçenek ve kullanım kolaylığı sağlayan bir sınıf oluşturuyoruz. C++ ‘da bu iş için std::vector ve std::array bulunmakta. Aşağı yukarı şu şekilde bir sınıf. Tabi isteğe bağlı olarak daha fazla fonksiyonellik eklenip çıkarılabilir. İsimler değişik olabilir. Not: tüm fonksiyonları test etmedim.
-
DS 002 – Array
Array’ler bellekte ardışık bir şekilde tutulan dizinle/indeksle erişilebilen bir veri yapısıdır. 2D array indeksinin formülü: 3 veya daha yüksek boyutlu arrayler için de benzer kurallar geçerlidir. Çok boyutlu array’lerde satır veya sütun öncelikli dizilim olabilir. Bu durum array üzerindeki elemanların erişim hızlarını değiştirir. Farklı işler için farklı dizilimler daha iyidir fakat bu genelde dil seviyesinde…
-
DS 001 – Recursion
Kendi kendini çağıran fonksiyonlara recursive fonksiyonlar diyoruz. Bazı problemlerin daha kolay çözülebilmesi için faydalıdır. Tipleri Örnekler Fibonacci Power Bir sayının üstü, kuvveti: Alternatif method Seri
-
DS 000 – Giriş
Veri yapıları, verinin bellekte nasıl temsil edileceğiyle ilgili bir derstir. Derste anlatılan içeriğin büyük çoğunluğu günlük kullanımda pek de bir işimize yaramayacak. Fakat neyin ne olduğunu bilmek her zaman önemlidir. Özellikle gerçekten mühendislik yapıyorsanız.
-
CPP 009 – Mantıksal İfadeler
Olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu. Bizim programlama dilinde kullanacağımız mantık da tam olaraka buna dayanıyor. Eğer bugün yağmur yağıyor ise şemşiye al Eğer bugün yağmur yağıyor ise şemşiye al; Yağmur yağmıyorsa dondurma. Şimdi bunu başka bir koşul ile birleştirelim. Eğer bugün yağmur yağıyor ise şemşiye al; Yağmur yağmıyorsa ve hasta değilsen dondurma…
-
CPP 008 – Nasıl Çalışmalıyız?
Bu yazımızda C++ özelinde bir dili öğrenirken neler yapmamız gerektiğine değineceğiz. Bunlar kişisel tavsiyeler olup kaale alıp almamak sizin tasarrufunuza kalmış.
-
CPP 007 – Cout & Cin
Ekrana girdi çıktı almak için kullandığımız iki nesnemiz. Daha önceki derslerde çeşitli örneklerle gördük. Şimdi ufak bir takım farklara bakalım: Araştıralım
-
ENG 004 – Quantifiers (Nicelik Sıfatları)
CountableCountable & UncountableUncountablemany treesany trees/dancingnot much dancinga few treesall of the trees/dancinga little dancingfew treessome trees/dancinglittle dancingseveral treesmost of trees/dancinga bit of dancinga couple of treesenough trees/dancingnone of the treesa lot of trees/dancingplenty of trees/dancingno trees/dancing There is / There are “Var” anlamına gelir. CountableUncountableSingularThere isThere isPluralThere areX Many / Much many / much too…
-
ENG 003 – Countable & Uncountable Nouns
Countable Nouns Uncountable Nouns Anlamlarına göre değişenler Bazı kelimeler anlamına göre countable veya uncountable olabilir.
-
CPP 006 – Yorumlar
Programın derlenme esnasında dikkate alınmayan. Makinalar için hiçbir anlam ifade etmeyen ama biz insanlar için çok anlam ifade eden, kimi zaman bizi güldüren kimi zamansa düşündüren varlıklara “comment” yani “yorum” diyoruz. C++’da iki tip yorum bulunur. Tek satırlık yorumlar ve çok satırlık yorumlar. Tek satırlık yorumlar // işaretiyle başlarken; çok satırlı yorumlar /* işaretleriyle başlayıp…
-
CPP 005 – Karakterler
Char Harfler, rakam, noktalama işareti gibi şeylere karakter diyoruz. ASCII (İngilizce: American Standard Code for Information Interchange, Türkçe: Bilgi Değişimi İçin Amerikan Standart Kodlama Sistemi) Latin alfabesi üzerine kurulu 7 bitlik bir karakter kümesidir. İlk kez 1963 yılında ANSI tarafından standart olarak sunulmuştur. ASCII’de 33 tane basılmayan kontrol karakteri ve 95 tane basılan karakter bulunur. Kontrol karakterleri metnin akışını kontrol eden, ekranda çıkmayan karakterlerdir. Basılan karakterler ise ekranda görünen, okuduğumuz metni…
-
FLT 000 – Giriş
Flutter Nedir? Kurulum https://docs.flutter.dev/get-started/install/windows/mobile Hello Flutter
-
ENG 002 – Pronouns (Zamirler)
Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün işlevleri yerine getirebilen ad soylu sözcük. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.
-
ENG 001 – Cümlenin Temel Ögeleri
Noun (İsim) Kişi, yer veya nesneleri tanımlamak için kullanırız. Proper nouns(Özel isimler)Common nouns(Cins isimler)Compound nouns(Birleşik isimler)Collective nouns(Topluluk isimleri)Annaanimalliving roomswarmİstanbulfanice creamcolonyUniversity of İstanbulcookiesarmchairfamily Singular Nouns (Tekil İsimler) Tek bir varlığı niteleyen isimlerdir. Başına okunuşa göre a/an gelir. Eğer okunuşu: Plurals (Çoğul İsimler) Birden fazla varlığı niteleyen isimlerdir. Sonuna “-s” takısı gelir. “-s” takısı alma kuralları aşağıda…